TURCIA

DrapelTurcia TURCIA LOGO

 

Proiect Comenius între 7 țăriHarta Turciei

Turcia este țara din care a pornit  acest proiect Comenius: „A film of european pupil” sau „O zi din viața unui elev european”. Dilek Turna, profesoară de engleză la o școală din Adana a inițiat și coordonează activitățile proiectului.

„Ca parteneri ai acestui proiect, am ajuns la concluzia, dupa lungi discutii, ca avem cu totii diverse avantaje si dezavantaje unii fata de ceilalti. Noi avem o multime de elevi care au probleme familiale, familii monoparentale sau parinti indigeni. Pe langa acest lucru, unii parteneri au copii cu diverse handicapuri mentale. Beneficiind de partea pozitiva a celeilalte culturi, noi vrem sa egalizam sansele oferite copiilor si sa ne “intalnim” intr-un punct comun.

Scoala coordonatoare este situata intr-o suburbie din Adana/Turkey. Este o scoala foarte aglomerata, cu aproximativ 3000 de copii. Nivelul lor social si economic este foarte scazut. Cei mai multi parinti nu sunt educati si acest lucru ne creeaza probleme in a le educa copii. Cateva familii au emigrat in Adana venind din est si acestia nu au locuri de munca. Scoala noastra are aproximativ 20 de copii handicapati mental. Suntem constienti ca aceste probleme sunt rezultatul lipsei banilor si a educatiei. Noi organizam o multime de activitati pentru a le atrage atentia si a le largi orizontul cunoasterii. Dar cele mai multe activitati (lucrul in grup, piese de teatru, simulari, desene animate, muzica) sunt deficitare pentru ca nu reprezinta viata reala. In cadrul acestui proiect, copiii vor avea sansa sa efectueze activitati reale impreuna cu prietenii participanti, cu ajutorul mijloacelor tehnologice. Mai mult, copiii nu au nici o idee despre viata altor copii in afara de cea a lor. Copiii isi vor imbunatati cunostintele de limba engleza datorita experientelor reale, invatarea va fi placuta si permanenta.

Site-ul scolii din Adana - Turcia. Click pe imagine pentru a accesa site-ul. Dupa cum este bine stiut, Uniunea Europeana se extinde semnificativ. Odata cu aceasta expansiune se dezvolta o cultura comuna. Cu ajutorul acestui proiect, tanara generatie a Europei va observa viata celorlalti parteneri, vor constientiza ce se intampla in viata lor si isi vor impartasi experientele cu ceilalti. Deci ei vor avea o imagine reala despre viata celorlati. Copiii cu varste atat de mici vor avea sansa sa cunoasca stiluri de viata diferit de al lor. Aceasta experienta ii va ajuta sa fie deschisi comunicarii, sa gandeasca global, sa tolereze culturi diferite de cea a lor, sa inteleaga alte tipuri de personalitati.

Acestea sunt motivele pentru care vrem sa luam parte la acest proiect. Vrem sa le oferim copiilor posibilitatea sa intalneasca noi oameni si sa invete noi lucruri prin intermediul ICT. Dorim, de asemenea, sa imbunatatim calitatea actului pedagogic prin utilizarea unor noi metode. Vrem sa ne impartasim experientele si tehnicile de predare intre noi, profesorii.” Citat din expunerea de motive a proiectului.

Întâlnirea partenerilor  – noiembrie 2008 – Adana – Turcia

Țara noastră, din motive obiective, nu a putut participa la această primă întâlnire de proiect deși era foarte importantă pentru stabilirea obiectivelor și a derulării proiectului în viitor. Cu toate acestea ceilalți parteneri ne-au oferit sprijinul lor în a înțelege și a pune în practică activitățile propuse. Școala din Seyhan – Adana se numește: YEŞILEVLER İLKÖĞRETIM OKULU.

GALERIE FOTO  – fotografii realizate la școala din Adana – Turcia cu diverse prilejuri.

Școala din Adana - Turcia aflată în sud aproape de granița cu Siria.

Profesorii implicati în proiect din toate țările.

Dilek Turna initiatoarea proiectului - profesor de limba engleza la scoala din Adana- Turcia Dilek Turna

 

Un spectacol al elevilor de la școala din Turcia

Reprezentanții țărilor participante în calitate de spectatori. 

Elevii școlii dansează. Aprilie 2008 la scoala din Adana

Elev la scoala din Adana - Turcia   Elevi la școala din Adana-Turcia Scoala din Adana-Turcia

Ziua mamei - mai 2009 AdanaZiua mamei - mai Adana

 Ziua profesorului in 2006. Dansuri traditionale - Adana - Turcia

Galerie foto: Adana – Turcia

Moscheea din Adana

Sus: Moscheea din Adana

Jos: Râul  Seyhan care străbate orașul.

Orasul Adana. Vedere spre râul Seyhan care strabate orasul

Adana este unul dintre cele mai mari orașe ale Turciei, capitala provinciei  cu același nume. Se află situat în Câmpia Ciliciei,  la aproximativ 30 de kilometri de țărmul Mării Mediterane și este străbătut de râul Seyhan. Adana numără peste un milion și jumătate de locuitori.

Orașul are o istorie milenară. Primele date atestă aici o veche așezare hitită din anul 1400 î.Hr. (Hitiții – un popor de origine indo-europeană, care a migrat în mileniul al III-lea î.Hr. din teritoriile pe care le ocupa în sud-estul continentului european, în Asia Mică.) Pe la sfârșitul secolului al XIV – lea, Adana, trece sub stăpânirea dinastiei Ramazanilor iar mai târziu va fi cucerit de Imperiul Otoman (1516).

Orașele importante ale Turciei. Orașele importante ale Turciei. Ankara este capitala Turciei.

Sărbatori nationale în Turcia:

  • 1 ianuarie – Anul Nou
  • 23 aprilie – Suveranitatea Nationala si Ziua Copiilor
  • 19 mai – Comemorarea lui Atatürk si Ziua Tineretului & Sportului
  • 30 august- Ziua Victoriei
  • 29 octombrie – Ziua Republicii
  • Trei zile pentru Ramadan si patru zile pentru sarbatorile Kurban in functie de calendarul musulman
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: