LITUANIA

  Drapelul Lituaniei

 LITUANIA

 

 

 

Harta Lituaniei

De ce grădinița de arte din Vilnius a dorit sa participe la proiect?

 

Dainoreliai „Grădinița noastră de arte  – „Dainoreliai” este situata in centrul capitalei Lituaniei – Vilnius. Noi suntem învecinați cu instituții importante din Lituania cum ar fi parlamentul Lituaniei, Biblioteca Centrala si Curtea Suprema. Grădinița are o dimensiune mica.

Mulți dintre paringii copiilor care invata la noi au pozitii importante in tara. Parintii doresc ca preșcolarii sa beneficieze de foarte multe servicii. Engleza este predata de la vârsta de 5 ani, avem si activitati legate de arte, exercitii terapeutice, etc. De cele mai multe ori ambii parinti lucreaza, deci copiii pot sta la gradinita de la 06.30 la 18.30. Angajatii se instruiesc in permanenta si sunt gata oricând sa încerce lucruri noi. Sunt deasemeni copii din familii ai căror parinti au lucrat in diverse ambasade in străinătate. Mulți dintre copii vorbesc deja engleza.

In 2004/2005 instituția noastră a dezvoltat următoarele proiecte: „Noi suntem in Europa”, „Noi suntem printre alții”. De aceea, un proiect Comenius va extinde interesul nostru in cunoașterea altor culturi si limbi străine. Va imbogati comunicarea dintre profesori si copii.

Copiii din școala noastră iau parte la proiecte pentru a-si imbunatati cunoștințele muzicale. Copiii si profesorii se întâlnesc pentru a interpreta lucrări muzicale ale diferiților compozitori europeni. Ei cânta la pian, vioara, flaut, precum si cu vocea.

Copiii de la Vilnius Pedagogical University cercetează influenta benefica a limbilor străine si ale artelor asupra dezvoltării intelectului copiilor.”

Site-ul  Lituaniei. Click pe imagine pentru a accesa site-ul.

Un oraș deosebit – Vilnius

 

Stema orașului Vilnius Vilnius este capitala Lituaniei. El se află la confluența râurilor Vilnia și Neris și aproape de granița cu Republica Belarus. Alte orașe importante ale țării sunt: Kaunas, Siauliai și Panevezys. Capitala are, conform ultimului recensământ, o populație de aproximativ 544.000 de locuitori. Cea mai mare parte sunt lituanieni (aprox. 60%) urmați de polonezi (aprox.20%) ruși (14%) și belaruși (mult mai puțini.)

Vilnius a fost fondat în timpul domniei lui Gediminas, principe din 1316 și, din anul 1323, este capitala țării. Istoria țării marchează influențele diverse pe care le-a cunoscut orașul precum și faptul că a fost rând pe rând: anexat Poloniei în 1920, ocupat de trupele sovietice în 1939, devenit capitală a Republicii Sovietice Lituane din 1940 până în 1990.

Din 1990 Vilnius redevine capitala Republicii Lituania și țara se reîntoarce  pe făgașul său de dinainte de ocupația sovietică.

Din anul 1994 centrul vechi istoric din Vilnius a fost înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Încă din anul 1579 aici se află o universitate vestită și cea mai veche din estul Europei. Alte câteva monumente care atrag atenția în oraș sunt: castelul Vilnius, Castelul Gediminas, Catedrala, Biserica Sf. Petru, Biserica Sfânta Ana.

Spectacol de luminiÎn anul 2009 Vilnius  și Linz (din Austria) au fost declarate capitale culturale europene.  Orașul Vilnius  a întâmpinat 2009 cu un spectacol unic de dans, sunet si lumini rezultat al unui proiect modern creat special pentru acest eveniment de Gert Hof, considerat in prezent cel mai renumit artist al luminilor din lume.

Orașul are un site care oferă celor interesați toate informațiile necesare pentru a-l cunoaște: http://www.vilnius.com .

Site-ul orașului Vilnius.

Universitatea din Vilnius

În imaginea de mai sus: Universitatea din Vilnius

Biserica Sf. Ana din Vilnius

În imaginea de mai sus: Biserica Sfânta Ana din Vilnius

Vilnius ziua

Orașul vechi, Vilnius,noaptea.

Vilnius ziua și noaptea

Întâlnirea de proiect din Lituania

12 –17 octombrie 2009

 

Școala din Vilnius este situată central, în apropierea clădirii Parlamentului, iar majoritatea elevilor sunt copiii celor ce deservesc aceasta institutie. Potențialul uman deosebit al acestei școli este sesizabil la primul contact, dacă luăm în considerație faptul că din școala primară elevul învață:- să cânte la cel puțin un instrument muzical, – să participe la ore de coregrafie,- învață să picteze în incinta special amenajată, – învață limbi străine și mai ales învață să fie tolerant cu semenul său, să fie deschis și să intre în relaționare cu alții în mod deschis.

La şcoală am asistat la o prezentare a sistemului de învăţământ lituanian. Responsabilul cu educația de la municipalitate ne-a prezentat sistemul lor în powerpoint, sistem ce a suferit modificari repetate, dar spre deosebire de sistemul nostru, cu mai multa reusită. Am primit mape personale şi de la municipalitate, o mapă pentru ţară, cu prezentarea capitalei Lituaniei, Vilnius ca centru cultural european in 2009, materiale ce conțin date concrete despre sărbatorile naționale sau locale care au loc la date diferite, institutii de cultură etc.

Discuţiile cu partenerii din proiect au vizat intervalul care s-a scurs de la ultima întalnire din Norvegia, s-au reamintit întalniri reușite de tipul: cina cu mâncăruri naționale, s-au luat rețetele preparatelor culinare nemaiîntalnite de participanți, s-au cunoscut participanții noi, iar aceștia au luat pulsul evenimentelor.

Vizitarea școlii a fost un fapt șocant pentru noi, în sensul bun al cuvântului. Atmosfera generală din această școală crea impresia că ne aflăm într-o expozitie originală unde fiecare colțisor și exponat spune ceva grăitor despre modul de a face educație care a rupt barierele rigidității, a inflexibilității, cedând locul creativității, a demersurilor educative inventive și ludice. Veselia, buna dispoziție însoțesc cu succes actul educațional de la această școală.

Va urma……..

Prezentare realizată de: Elisabeta Chivulescu și Cristina Prodan

Galerie foto și video de la întâlnirea de proiect desfășurată la grădinița cu program de artă „Dainoreliai darželis Mokykla” din Vilnius. Imagini din spectacolul  oferit de elevi.

 

Video întâlnire de proiect „A Film of European Pupils” în Lituania. Octombrie 2009

 

Dainoreliai Darzelis MokyklaS5000457 În sala de spectacol Decor realizat de copii și profesori. Spectatorii se adună Cântece din folclorul lituanian  Elevii școlii și grădiniței cântă la un instrument. Dansuri de ...poveste Grație și gingășie pe o romantică muzică   Corul cântă și cântece în alte limbi: norvegiană și italiană. Mari și mici spectatorii sunt la fel de încântați Recital instrumental. Să învățăm cântecul lituanian Fotografii ...ca să nu uităm nici un moment. Participanții din țările aflate în proiect.

,

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: