Proiectul „TOLERANȚA ACCEPTĂ IDEILE TUTUROR”

16 noiembrie 2012
                          
Ziua Toleranţei e mai mult decât o zi în care noi utilizăm concepte similare acesteia: bunătate, înţelegere, îngăduinţă; este o zi în care noi cetăţenii democraţiei ne amintim de ceilalţi şi îi sărbătorim pe toţi oamenii oricum ar fi ei. Este o zi a promovării toleranţei şi a modelării atitudinilor faţă de diferite opinii, a solidarităţii  prin intermediul educaţiei nonformale, acasă şi în societate, reprezentând astfel unul dintre obiectivele majore ale educaţiei pentru democraţie şi totodată urmăreşte suprimarea intoleranței ce duce la încălcarea libertăţii şi demnităţii persoanelor prin privarea de libertate, marginalizare, persecuţie sau chiar suprimare fizică a acelor care se fac “vinovaţi” de a fi diferiţi.


Toleranţa trebuie privită ca o armonie în diferenţe, ca o virtute care face ca pacea să fie posibilă şi care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii.

Şi noi, Școala Gimnazială “I.A.Bassarabescu”, susţinem educaţia penttru toleranţă alături de Fundaţia Adolescența,  Colegiul Național ”Jeann Monnet”, scoala “Sf.Vineri” Ploieşti şi școala Profesională Specială Plopeni prin intermediul proiectului “TOLERANȚA ACCEPTĂ IDEILE TUTUROR”.

În acest scop 40 de elevi împreună cu profesorii îndrumători (de la C.N. "Jean Monnet", C.E. "Virgil Madgearu", Şcoala Gimnazială "Sfânta Vineri", Şcoala "I.A. Bassarabescu")  au optat pentru schimbul de cunoştinţe, aptitudini creative, opinii spuse sau desenate etc. pe data de 15 noiembrie 2012. Întâlnirea s-a desfășurat  la Şcoala Profesională Specială Plopeni unde am fost întâmpinați de un grup de 40 de elevi cu vârste diferite (14 şi 23 ani), dar care urmau să ne fie parteneri în proiect.

Acest proiect susţine dezvoltarea interesului elevilor pentru cunoaşterea şi înţelegerea  diferenţelor dintre semenii lor, a valorificării potenţialului creator, educaţional şi al diversităţii dintre ei, precum şi acceptarea conştientă a celorlalţi şi stabilirea unor relaţii integratoare, de comunicare şi de respect faţă de aceştia în vederea  dezvoltării abilitaţilor specifice de orientare, cooperare, competiţie şi solidaritate. Proiectul a constat în implementarea a trei secţiuni :

  • materiale plastice /desene/logo
  • atelierul de creaţie
  • momente artistice: poezie, cântec, dans, la care toţi elevii participanţi au primit premii ca urmare a implicării şi a competentelor de grup de care au dat dovadă

Iată și premiile câștigate  de şcoală noastră:


Roxana VisanToleranţa e responsabilitatea care susţine drepturile omului, pluralismul, democraţia şi statul de drept, implicând respingerea dogmatismului, absolutismului şi confirmând normele enunţate în instrumentele internaţionale cu privire la drepturile omului, aceasta devenind o obligaţie de ordin etic şi o necesitate politică şi juridică.

A consemnat pentru blogul școlii prof. coordonator Elena Roxana Vişan
C.N. « Jean Monnet » şi Sc. « I.A.Bassarabescu » Ploieşti


Activitățile dedicate Zilei Toleranței s-au desfășurat și în școala „I.A.Bassarabescu” prin cele mai diverse abordări: realizarea unor colaje, desene, afișe, acțiuni dedicate acestei zile.

În holul școlii s-a realizat expoziția acestor realizări prin care elevii au ilustrat, încercând să înțeleagă, cuvinte ca: prietenie, armonie, înțelegere, pace, libertate, opinie, etc.

DSCN2049DSCN2053

Clasa a VIII –a A (diriginte prof. Cristina Prodan) a ales o altfel de activitate. „Înarmați” cu date, citate, propriile opinii despre toleranță, elevii clasei a VIII –a A au poposit printre elevii claselor a V-a A și B și le-au explicat ca de la mare la mic aceste idei. Cei mai mici elevi au avut și ei o sarcină: să scrie pe fluturașii de hârtie câte un gând sau o idee legată de toleranță după ce i-au ascultat pe colegii lor.

DSCN2042DSCN2043DSCN2044DSCN2045DSCN2046

Activitatea a continuat cu realizarea unui afiș pe care au fost lipite stickere colorate cu ideile prezentate. Afișul a fost lipit pe ușa clasei. În pauze, elevii clasei a VIII –a A au împărțit fluturași cu extrase din Declarația Principiilor Toleranței proclamată și semnată la 16 noiembrie 1995.

image

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru elevii școlii Bassarabescu  „toleranța” se dorește a fi mai mult decât un cuvânt ale cărui semnificații le căutăm pe 16 noiembrie în fiecare an. Așa se face că marcarea acestei zile a căpătat deja la noi un fel de tradiție, tradiție pe care încercăm să o păstrăm pentru ca oricare nou elev ce a pășit pe poarta școlii să afle că există întotdeauna alternative la intoleranță, agresivitate, violență, discriminare, etc.

prof. Cristina Prodan, administratorul blogului

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: