PERIPLU SACRU

Sf. Ioan BotezatorulProiectul "Dăruind vei dobândi", aflat în al doilea an de existenţă, ar putea suporta o uşoară modificare de titlu, prin activitatea realizată de d-na prof de religie Ghitulescu Ramona, în colaborare cu clsa a V-a B şi a dirigintei lor, d-na Canache Georgiana şi să rezulte: "Dăruind vei dobândi şi vei dăinui".

Nouă buclă a colaborării dintre şcoala noastră şi mănăstirea Sangeap-Basaraba, s-a împletit cu succes pe data de 10 noiembrie, când colectivul mai sus numit a poposit pe meleagurile ieşene, dăruind un strop din puţinul pe care îl au acasă elevii şcolii noastre, înţelegând în chip superior necesitatea de a fi mai buni, mai darnici ca apoi sentimentul să se transforme într-o stare de bine pentru dăruitor…Elevii au dat şi o proba de rezistenţă, îndurând cu plăcere drumul lung până la locul cu pricina şi au fost pe deplin răsplătiţi de părintele Irineu, un sfânt-ascet atât de uman totuşi, care ne-a dăruit din înţelepciunea sa pilduitoare, ne-a primit ca un tată bun – ceresc, încălzind atmosfera tomnatică…

A doua ziArticol din holAsa a inceput totulAtractiile culturale ale IasilorBiserica Sf. LazarBiserica Sf. Nectarie

Mănăstirea se afla la mari depărtări geografice, dar este atât de aproape sufletelor noastre, zona geografică pare ieşită de pe harta României, şi totuşi acolo pulsează o mare inima românească, ortodoxă, fiindcă aici, printr-un efort uman de lăudat, se ridică o mândră mănăstire din dărnicia oamenilor şi a călugărilor spre mântuirea noastră, a tuturora.

Modul cum au ascultat cu toţii, elevi şi însoţitori, vorbele cu tâlc, amintirile cu morală şi relatările despre oameni şi copii mai puţin norocoşi în viaţă, mai încercaţi cu greutăţi, ale părintelui Irineu – este deja un posibil răspuns la răscolitoarea judecată a lui Malraux: "Secolul XX (XXI) ori va fi religios , ori nu va fi deloc!"

Cea mai buna ciorbitaChiliiCu GhidulCu parinteleDrumul spre Sangeap-BasarabaExponat al muzeului manastirii

Bunătatea, generozitatea şi ospitalitatea erau noţiuni ce aici au găsit o traducere în viaţa prin prânzul la care au fost poftiţi cu toţii, sub cerul liber, dar atât de savurat de toţi cei prezenţi.

Ghitulescu Ramona sufletul peripluluiPeriplul a continuat într-un ritm demn de cartea recordurilor: Grădina Botanică din Iaşi, unde s-au admirat compoziţii florale colorate în nuanţele toamnei; Seara a surpris excursioniştii cu graba cu care s-a lăsat peste teiul lui Eminescu din parcul Copou, iar ei au fredonat câteva romanţe pe texte eminesciene, spre deliciul unor trecători. Întunericul instalat pe deplin, a mânat mica ceată de pribegi către locurile luminate de credinţă, nu puţine la număr în cetatea lui Cuza. Cu evlavie sinceră cu toţii s-au închinat la sfintele moaşte de la Mitropolie, din bisericile Sf. Paraschiva, Golia, Trei Ierarhi. D-na Mihaela – sufletul pereche din parteneriatul Ploiesti-Iași, a condus grupul la sălaşul de noapte din incinta bisericii Sf. Lazăr. Grupul şi-a găsit putere să cunoască centrul Iașilor, care i-a umplut de încântare şi de convingerea că se poate şi așa să arate un oraş, reşedinţa, capitala Moldovei. Toţi au apreciat curăţenia şi urbanismul în care vechiul iese în întâmpinarea noului atât de armonios, dând oraşului o personalitate aparte.

Flori printre florile gradiniiGradina BotanicaIcoana Facatoare de MinuniInteriorLa Sf. ManastireLa Sf. Moaste

Periplul de toamnă a continuat şi a doua zi sub aceleași auspicii: după un mic dejun binecuvântat, elevii s-au închinat la mănăstirea Hadâmbu, care a uimit participanţii prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor. S-au rugat cu mic cu mare la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor rămaşi acasă. Prânzul servit din bunăvoinţa şi credinţa unor enoriaşi a depăşit orice aşteptare, dacă a existat aşa ceva, iar ruga finală s-a remarcat prin sinceritatea rostirii.

Oaspeti la manastire

Loc de inchinaciuneManastirea HadambuMandria IasilorNoua constructieO alta perspectivaParcul zoo al manastiriiScurt IstoricSeara nu ne-a iertat

Întorşi în Iaşi, elevii au poposit la Ţicău, la Bojdeuca lui Ion Creanga, copleşiţi fiind modul în care simplitatea şi măreţia s-au întâlnit într-un mic locaş.

La TicauMasa de scris al lui I. CreangaSprijin in CreangaStatuie

LebadaÎncărcaţi cu sentimente înălţătoare, cu experienţe unice şi cu viziuni inedite, elevii clasei a V-a B au trăit zile de neuitat şi au dat proba comportamentului decent cu calificativ: Excelent. Felicitări învăţătoarei Sladariu Aura, care i-a educat patru ani pe aceşti elevi, formându-i în spirit de colegialitate, corectitudine şi respect. Suntem convinşi că vor deveni sub oblăduirea d-nei diriginte Canache Georgiana veritabili OAMENI, aşa cum a stipulat mentorul şcolii noastre.

Teiul lui Eminescu seara

A consemnat pentru blogul şcolii prof. însoţitor Chivulescu Elisabeta,

un admirator al colegilor care construiesc suflete.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: