De Ziua școlii: 60 de ani fără Bassarabescu

I.A.Bassarabescu_pictura Rita BădulescuÎn cadrul parteneriatului şcolii noastre cu Muzeul Judeţean de Istorie-sala Bassarabescu, pe 27.03.2012, s-a consemnat o nouă acţiune: comemorarea a 60 de ani de la dispariţia dintre noi a lui I.A.Bassarabescu. Acţiunea a debutat la şcoală, în faţa monumentului, unde clasele a III-a C (înv.Pase Ramona), a IV-aA şi B (înv. Oancea Elena şi Slădariu Aura) au depus o coroană de flori ca semn al preţuirii lor pentru mentorul spiritual al şcolii.

Cum se putea mai concludent marca această întâlnire în spirit, decât prin lectura unor fragmente din opera nemuritoare a lui I.A.Bassarabescu?! S-au verificat prin rostirile suavelor voci vorbele autorului, profesorului Bassarabescu: "Sufletul copilului e foarte sensibil". La eveniment a participat d-na dir. adj.Chivulescu Elisabeta, care a citit tuturor celor prezenţi o poezie scrisă de regretata profesoară a şcolii noastre Diţă Cornelia, "ÎNDEMN" în care aducea un omagiu lui I.A.Bassarabescu în 2001.

60 de ani fara Bassarabescu_scoala (1)60 de ani fara Bassarabescu_scoala (2)60 de ani fara Bassarabescu_scoala (3)60 de ani fara Bassarabescu_scoala (4)60 de ani fara Bassarabescu_scoala (5)60 de ani fara Bassarabescu_scoala (6)

    Acţiunea  a continuat în cadrul generos şi sobru al Muzeului de Istorie, unde elevilor claselor a III-a C, a VIII-a A (dirig. prof. Ulescu Alexandru), a VIII-B (prof. Chivulescu Elisabeta), au fost prezentate – de muzeograful Doru Mareş – pasionat cercetător al vieţii şi operei lui Ioan Alexandru Bassarabescu -  interesante detalii despre activitatea: culturală, politică şi socială a lui Bassarabescu,  accentuându-se perioada interbelică. Din aceeaşi perioadă au datat o serie de DOCUMENTE INEDITE pentru vizitatorul Sălii Bassarabescu. Elevii au putut admira Crucea României, distincţie acordată lui I.A.Bassarabescu, pentru meritele sale ca prefect, într-o epoca deloc comodă, în timpul ocupaţiei germane,1918.

60 de ani fara Bassarabescu_muzeu (1)60 de ani fara Bassarabescu_muzeu (2)60 de ani fara Bassarabescu_muzeu (3)60 de ani fara Bassarabescu_muzeu (4)60 de ani fara Bassarabescu_muzeu (5)60 de ani fara Bassarabescu_muzeu (6)

    Comemorarea s-a încheiat cu depunerea unei jerbe de flori din partea Muzeului de Istorie, la monumentul din incinta şcolii.

60 de ani fara Bassarabescu_bust Bassarabescu _scoala (1)60 de ani fara Bassarabescu_bust Bassarabescu _scoala (2)60 de ani fara Bassarabescu_bust Bassarabescu _scoala (3)

Regretăm că la evenimente nu au participat nici autorităţile, nici reprezentanţii Bibliotecii Nicolae Iorga, în mass-media anunţându-se evenimentul.

A consemnat Elisabeta Chivulescu

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: