Siguranță pe internet

Vineri, 18 martie 2011, Centrul Regional Ploieşti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane  a desfășurat în școala noastră o acțiune menită să informeze și să prevină elevii despre  traficul de ființe umane prin intermediul internetului și al telefoniei mobile.

D-na comisar șef de poliție, Maria Pantaia, în mijlocul elevilor

La acțiune au participat aproximativ 70 de elevi ai claselor a VII – a  și a VIII – a împreună cu diriginții (prof. Alexandru Ulescu, Angelica Georgescu, Iuliana Furtună) și coordonatorul de proiecte și programe – prof. Cristina Prodan.

IMG_5035

ANITPForme ale traficului de persoaneD-na Comisar șef de poliție, Maria Pantaia, vorbind elevilor.Prezentare în ppt.

Comisarul șef de poliție, d-na Maria Pantaia, a prezentat elevilor și profesorilor prezenți un amplu și documentat material despre pericolele care pândesc dincolo de ecranele computerelor sau vin prin telefoanele mobile.

Chiar de la început elevii au avut ocazia să constate, din prezentarea d-nei  comisar șef, că România are cea mai tânără populație care utilizează internetul și, în același timp, cu cea mai mică experiență în utilizarea lui.

De aceea, pe parcursul întregii acțiuni s-au oferit elevilor o serie de modalități de a-și face navigarea mai sigură pe site-urile de internet sau pe rețelele de socializare. S-a insistat în mod deosebit asupra gestionării imaginilor, parolelor, utilizării cu responsabilitate a datelor personale, conversațiilor cu persoane a căror identitate nu se cunoaște de fapt.

Un punct important din expunerea d-nei Comisar Șef Maria Pantaia, l-a constituit modul cum elevii ar trebui să acționeze în situații care li se par potențial periculoase și chiar cum să converseze cu persoanele necunoscute care-i apelează pe telefonul mobil.

IMG_5051

Deși internetul oferă elevilor oportunităţi care nu sunt de neglijat  cum ar fi: accesul la informaţii sau facilitatea de a comunica din ce în ce mai rapid, el vine însoțit  şi de numeroase pericole. Printre acestea se numără: accesul la informaţii neverificate sau greșite, pericolul ca mulți elevi să  comunice cu persoane necunoscute, să stea prea mult timp pe internet şi să neglijeze şcoala. Nu în ultimul rând, calculatorul și accesul la internet creează dependenţă (ore în șir petrecute în fața acestuia) şi, în anumite cazuri, poate deveni un mediu important de recrutare în traficul de fiinţe umane.

Expunerea d-nei comisar șef a fost punctată cu numeroase exemple, cu videoclipuri sugestive, cu spoturi despre traficul de persoane, etc. Acțiunii derulate în școala noastră îi vor urma și altele.

IMG_5060IMG_5058IMG_5061

Pe tablă au fost afișate câteva site-uri pe care elevii și părinții le pot accesa pentru a afla mai multe despre navigarea în siguranță pe internet:

De asemenea există un număr de telefon gratuit, accesibil în orice rețea de telfonie fixă sau mobilă, non stop:

  • INFOLINE-TRAFIC DE PERSOANE 0.800.800.678

Elevii și părinții mai pot accesa și:

În urma acestei acțiuni  blogul nostru va avea în curând  o pagină specială dedicată navigării în siguranță pe internet.

Trebuie amintit că alături de elevi și profesori a fost d-nul agent șef  Mincă Marinel  cu care școala colaborează foarte eficient de ani de zile.

 

IMG_5039IMG_5042

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: