Un proiect mai puțin obișnuit

clip_image00217. 11. 2010, fără doar și poate, va rămâne în memoria a 18 elevi din clasele a VII A,B,C,D și a VI –a B, selecționați pentru un proiect mai puțin obișnuit în practica predării. La inițiativa profesor  Elisabeta Chivulescu și îndrumați de alți  3 profesori ai școlii Mihaela Rusu, Ion Ungureanu și Eleonora State, elevii au descins în Bușteni cu scopul declarat de a face un ghid propriu al Muzeului Memorial Cezar Petrescu, unul dintre cele mai frumoase și bine întreținute muzee literare ale județului Prahova.

Printre cele propuse în cadrul acestui parteneriat între școala noastră și muzeul mai sus numit, este să atragem atenția asupra nevoii de a fi vizitatori avizați ai muzeelor, să retrăim momentele de cultură ale epocii alături de documente și exponate care au rămas să eternizeze numele creatorului de frumos Cezar Petrescu.

Ghidul va fi rodul unei munci în grup, va reflecta ceea ce înțelege un copil de 12-13 ani din cele explicate de un muzeograf devotat, ceea ce i-a impactat intelectul și sufletul, ceea ce ar dori el să transmită mai departe colegilor și profesorilor de limba română în cadrul unei  viitoare activități.

Valorizarea acestui experiment deschide noi perspective în actul de lectură- sperăm că e vorba de relectură – a creațiilor lui Cezar Petrescu atât de adecvat vârstei lor, ne referim, desigur, la cea mai tradusă carte „Fram, ursul polar”. Nuvelele și povestirile ne vor oferi prilejuri de selecție de texte suport pentru noțiunile de teorie literară, de vocabular din programa de limba română.

Astfel elevii vor învăța ei înșiși și îi vor învăța și pe alții. În urma vizitei ei vor dovedi că sunt buni ascultători, observatori, că mânuiesc aparatele de fotografiat și filmat, că știu să selecteze informații, că știu să lucreze în grup și să redacteze un material modern de ghidaj în labirintul muzeal pe care să îl pună și la dispoziția muzeului. Este prima întâlnire de lucru.

Elevii doresc să fie prezenți la toate sărbătorile acestui muzeu (30 noiembrie, 17 decembrie și 9 martie) cu atât mai mult cu cât au descoperit o similitudine spirituală între Cezar Petrescu și mentorul spiritual al școlii noastre  I.A.Bassarabescu: OMENIA. Pentru a vă convinge, iată prima realizare a grupului, semnată Răzvan Vișoiu – cls. a VI –a B.

prof. Elisabeta Chivulescu

image

imageimage

 

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: