Lecția de la …filarmonică

Chiar din luna septembrie a acestui an școlar elevii noștri participă la o serie de activități extracurriculare și extrașcolare menite a completa  tot ceea ce oferă școala prin programul ei de zi  cu zi.

Ultima activitate a lunii octombrie a fost … o altfel de lecție propusă de d-na profesor de muzică Cristina Prodan. Un Concert lecție oferit de Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești pe data de 22. De aceea o parte dintre elevi, mai exact cei din  clasele a VI –a A și a VI –a D, și-au mutat ora de educație muzicală la Casa de Cultură, acolo unde s-a ținut concertul.

Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (8) copy

Timp de aproape o oră elevii au avut posibilitatea să asculte orchestra Filarmonicii și pe soliștii Doina Staicu – pian și Cosmin – Horațiu Stoica – vioară, interpretând o muzică din …alte timpuri dar atât de prezentă. Și muzica a …vorbit, le-a spus povești și le-a dezvăluit vreo două taine, iar soliștii au dat întreaga măsură a talentului lor cântând cu aceeași pasiune ca în oricare alt concert.

Ion Mihai Cochinescu explicând elevilor concertul

Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (13)Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (17b)Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (17b)

„Drumul” concertului prin istorie a fost jalonat de d-nul profesor și scriitor   Ion Mihai Cochinescu care a explicat elevilor de toate vârstele cu răbdare și înțelegere cum mica piesă  vocală renascentistă s-a transformat (de-a lungul câtorva sute de ani) în faimoasele și minunatele concerte instrumentale ale lui Vivaldi, Mozart, Beethoven, Brahms, etc.

Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (1)

Sala Casei de Cultură a devenit o sală a micilor melomani pentru momentele în care armonia orchestrei sau cadențele soliștilor s-au revărsat printre auditori. Pentru unii era prima întâlnire cu o orchestră simfonică și cu normele  unei astfel de participări. Și s-a dovedit o întâlnire de bun augur. Publicul tânăr și foarte tânăr a înțeles lecția „predată” acolo.

Elevii școlii noastre au dat dovada că știu să învețe repede și să se comporte așa cum trebuie într-o sală de concert. Au ascultat cu atenție și au notat  ce era important. Lecția viitoare va fi la școală dar va fi despre…lecția de azi. Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (2)

Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (3)

Ne-a însoțit la concertul Filarmonicii și profesoara de religie, Ramona Ghițulescu, care are întotdeauna bucuria de a fi aproape de elevi atunci când ei participă la astfel de manifestări. Îi mulțumim!

Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (5)Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (6)Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (7)

După momentele deosebite petrecute în sala de concert  elevii și-au dorit o amintire a lecției învățate …altfel. O fotografie sub razele soarelui de toamnă și în fața fântânilor „ca niște mari păpădii” (am citat cuvintele unei eleve) s-a dovedit a fi cea mai potrivită.

Concert lectie_Filarmonica_22.oct.2010 (23)

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: