Halloweeeeeeeeeeen! Bu – hu – huuuuuu……..

 VrajitoareDeși sărbătoarea numită Halloween (31 octombrie)  nu face parte din tradițiile românești sau din tradiția țărilor din Europa de Est, ea a fost repede adoptată  aici în ultimii ani mai ales de  copii și tineri, poate și datorită faptului că este ceva mai aparte și destul de pitorească.  Cu toate acestea, Halloween-ul care se sărbătorește de mult în America, are rădăcini europene  iar originile sale se regăsesc  cu mii de ani în urmă la romani sau  celți. Se pare totuși că sărbătoarea este de origine celtică și s-a răspândit în America mai ales în secolul al XIX –lea prin intermediul imigranților irlandezi. Numele său provine din „All Hallow Even” – numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților care s-a transformat în cel actual. Ziua tuturor sfinților era sărbătorită pe 1 Noiembrie în țările unde predomină creștinismul.

 Lanterna lui JackEmblematic pentru Halloween este dovleacul cioplit care ia forma unui chip în interiorul căruia arde o lumânare. El reprezintă Lanterna lui Jack. Halloween-ul este un prilej de farse și păcăleli, mai ales pentru copii, care se costumează în vrăjitori, lilieci, mumii, schelete, etc și colindă pe la casele cunoscuților.

Elevii școlii noastre nu au pierdut prilejul de a sărbători Halloween-ul. Așa că după multe pregătiri, ajutați de părinți, învățători sau profesori, vineri 30 noiembrie școala s-a transformat pentru câteva ore într-o adevărată scenă cu personaje. Nu numai cei din clasele primare au sărbătorit ci și cei din gimnaziu. Așa că nimeni nu s-a mirat dacă elevul scos la tablă avea o figură ciudată sau dacă pe holurile școlii bântuiau vrăjitoarele, liliecii sau stafiile.

Halloween la BassarabescuHallloween la Bassarabescu Halloween la Bassarabescu Halloween la Bassarabescu Halloween la BassarabescuÎn fotografiile de mai sus: Elevii clasei a IV –a C sărbătorind. Trick or Treat?

Sculptura mea în ...dovleac. Dovleacul mascat

...și elevii clasei a VIII - aC au sărbătorit Halloween-ul.

Sărbătoarea de Halloween a însemnat un prilej de bucurie și pentru elevii claselor de gimnaziu: în fotografiile de mai sus clasa a VIII – a C.

Etichete Technorati: ,,,
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: