În vacanță pe…internet

Încă suntem în vacanță dar (poate) începem să ne gândim deja la prima zi de școală. Sau nu. Nu, nu. E prea devreme, vor spune în cor cei mai mulți elevi. Poate și profesori. Da, vor răspunde timid alții. Parcă ne-am plictisit în vacanță.  Stați liniștiți! Nu începe încă școala. Există încă loc de relaxare, lectură, distracție, plimbări sau muzică. Iată o propunere.

Ați auzit de flashmob? Răspunsurile, cred, pot fi foarte diferite dar fiindcă fenomenul este destul de puțin cunoscut am dat o raită pe internet. Ce-am aflat?

Flashmob (sau flash mob) = un grup mare de oameni care se adună într-un loc stabilit dinainte, fac o acţiune scurtă, după care se dispersează rapid (flash – clipă; mob – mulțime). Noul mod de distracţie care (în paranteză fie spus are vreo cativa anișori) este o modalitate de  exprimare şi de  participare la ceva amuzant cu elementele de conspiraţie. Flash mobsterii (adică cei care participă) nu dau explicații și răspund (adeseori) că au ieşit la o plimbare, admiră priveliştea sau sunt acolo după cumpărături fără să-şi dezvăluie participarea la o "aglomeraţie spontana" (aşa s-ar traduce denumirea fenomenului).

Este ușor ghicit ca aceşti oameni se organizează, în primul rând, cu ajutorul internetului, SMS-ului, mail-urilor. Prima acţiune flash – mobbing a avut loc in iunie 2003 la  New York. Aproximativ 200 de oameni au intrat în secţia de mobilă a magazinului "Macy’s" şi au cerut  "un covor pentru dragoste" la 10 mii de dolari pentru "comuna din aproprierea oraşului". De atunci s-au organizat multe astfel de acțiuni, inclusiv in România.

Fenomenul are stabilite niște reguli care trebuie respectate de participanți:

  • Acţiunea trebuie sa fie spontană şi concomitentă. Este interzis  participanților să atragă atenţia asupra lor înainte de  acţiune.
  • Trebuie să se formeze impresia că participanţii nu se cunosc (de fapt nici nu se cunosc) şi înainte de acţiune să nu afişeze că se pregătesc să facă ceva neobişnuit.
  • Toate acţiunele trebuie efectuate după un scenariu pregătit înainte.
  • Acţiunea nu trebuie să fie urmată de  reacţii agresive din partea spectatorilor.
  • Nu trebuie încălcate  legile sau afişate  interese politice.
  • După Flashmob nu trebuie să rămână urme.
  • Toate acţiune trebuie să fie efectuate cu toată seriozitatea.
  • După terminarea acțiunii toţi participanţii trebuie să părăsească imediat locul acţiunii fără a mai arăta că s-a întâmplat ceva deosebit.
  • Flash – mobul trebuie să fie în afara Mass-Mediei. Adică: fără publicitate pentru ceva sau cineva!

image Flash mobbingului i s-a dedicat o pagină în Wickipedia. (click!)

 

 

 

 

 

Iată unul dintre cele mai interesante flashmobbing-uri desfășurate pe tema din musicalul „Sunetul muzicii”. (în Belgia)

 

Flashmob in Belgia

Unul dintre cele mai recente flashmoburi a fost dedicat lui Michael Jackson, la începutul  lunii iulie (în Stockolm). Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009 la numai 50 de ani.

 

Flashmob dedicat lui Michael Jackson
Technorati Tags: ,,
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: