Ziua Planetei Pământ

Manifest pentru „Ziua Pământului”. În fiecare an pe data de 22 aprilie se sărbătorește „Ziua Pământului” sau „Ziua Planetei Pământ”.  Aceasta este ziua în care s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Ziua Pământului” a fost fondată de un senator american pe nume Gaylord Nelson în anul 1970. Scopul său declarat era acela de a atrage atenția  politicienilor  asupra poluării din ce în ce mai  accentuate a mediului înconjurător. În anii 60-70 au avut loc mai multe evenimente care au contribuit la nașterea acestei mișcări. Printre acestea se numără și un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken despre care nu s-au știut amănunte decât după 18 ani de la producerea lui.

În primul an de la înființare acestă zi a fost celebrată doar de americani (cca. 20 de milioane) și marea lor majoritate erau tineri.

În 1990 Ziua Pământului a ajuns să fie celebrată în 141 de țări iar numărul participanților a crescut la peste 200 de milioane de oameni.

Astăzi „Ziua Pământului ” se sărbătorește pe tot globul și, conform informațiilor apărute pe site-ul Roecomagazin (http://www.ecomagazin.ro/)  la ea participă: 4000 de organizații neguvernamentale, 700 de milioane de oameni,171 de țări.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: