Constantin Brâncuși

Constantin BrâncușiÎn 1957, pe 16 martie, se stingea din viață la Paris, marele Constantin Brâncuși. Născut într-un sat pitoresc din zona Gorjului ( la Hobița) artistul a început să sculpteze mai întâi lemnul. În 1889  după absolvirea Școlii de Arte și Meserii din Craiova intră la  Școala de Arte Frumoase din București. Pe perioada anilor de studiu primește mai multe premii pentru arta sa dar, captivat de măiestria sculptorului francez Auguste Rodin, hotărăște să plece la Paris.

Pleacă la Paris pe jos, cu sacul în spate și în 1903 ajunge la Munchen. Aici rămâne până în 1904 de unde își reia drumul ajungând pe 14 iulie  la Paris. 1904-1906 sunt anii între care Brâncuși urmeză cursurile Școlii Nationale de Arte Frumoase la Paris. În 1906 expune și primele lucrări ce dovedesc influența lui Rodin.

De aici înainte Brâncuși se perfecționează continuu și lucrările sale devin din ce în ce mai stilizate. Anumite teme revin sau se continuă în creația sa: tema oului,  Măiastra, sărutul, etc.Lucrare a lui Brancuși

În 1912 la salonul de la București Brâncuși primește  premiul I iar un an mai târziu lucrările sale sunt expuse în mai multe mari orașe ale lumii printre care: New York, Chicago, Paris, etc.

În 1935 începe sculptarea tripticului de la Târgu Jiu: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului. Tripticul va fi inaugurat în 1938.

În 1952 obține cetățenia franceză și lasă prin testament întreaga sa avere și atelierul de creație Franței, țara de adopție.

Mulți dintre criticii de artă îl consideră pe Constantin Brâncuși cel mai mare sculptor al secolului al XX-lea.

Toți cei care ne vizitează, dar mai ales elevii, sunt rugați să voteze în sondajul de mai jos. Este vorba de fotografia din dreapta. Rezultatele vor fi afișate la sfârșitul lunii martie.

 

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: