„…ne-am ales cu Domnul Eminescu”

Prezenti la sezatoarea literara.Asa sună versurile cântate cu patos de Ion Aldea Teodorovici care, din păcate, nu mai este printre noi. Pe 15 ianuarie 2009 aceste versuri au căpătat sensuri noi pentru elevii prezenti la actiunea care a redeschis biblioteca scolii noastre dupa o binevenită primenire. Cele peste 5000 de volume sunt, din nou, la dispozitia celor ce vor să lectureze, să se informeze, să se documenteze. Ghidul si îndrumatorul lor va fi d-na Matei Florentina, bibliotecar.

De fapt, acesta (12 – 16 ianuarie) a fost: Săptămâna Eminescu. Fiecare elev a aflat câte ceva important deRecitând impresionanta Scrisoare a III - a. spre poetul nostru national. Fiecare elev a citit cel putin o poezie de Eminescu, fiecare elev a venit la scoală cu propriul volum de poezii apartinând lui Eminescu. La ora de limba română, la ora de educatie muzicală, la ora de educatie plastică, la ora de dirigentie si, de fapt, la orice ora din această săptămână, Eminescu a fost printre noi.

Chiar sub acest generic „Eminescu printre noi” s-a desfăsurat la biblioteca scolii „I. A. Bassarabescu”, o sezătoare literară dedicată aniversării celor 159 de ani de la nasterea poetului. Elevi entuziasti alături de profesori si invitati au recitat poeziile preferate.

Câteva„...li s-a spus Eminescu”, au recitat în cor cei prezenti. eleve din  clasa a VII – a A au recitat „Trebuiau să poarte un nume” de Marin Sorescu, adânc și respectuos omagiu adus genialului Eminescu.

„Şi pentru că toate acestea
Trebuiau să poarte un nume,
Un singur nume,
Li s-a spus Eminescu.”

 

Clasa a V -a recită din Eminescu Activitatea a mai cuprins: o prezentare în power point a vieții lui Mihai Eminescu, o mică expoziție de cărti aflate în biblioteca scolii (poezii si proză eminesciană) sau critică si literatură despre Eminescu, panou ilustrând momente din viata marelui poet.

Toate cele de mai sus s-au desfăsurat pe muzică.  Sezătoarea a început cu Ion Aldea Teodorovici si Doina Teodorovici interpretând „Eminescu” si a continuat cu  muzică pe versuri de Eminescu: „Somnoroase păsărele”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Mai am un singur dor”etc.

Actiunea s-a desfăsurat la initiativa profesorilor catedrei de limba română: Chivulescu Elisabeta, Matei Andreea, Rusu Mihaela, Ungureanu Ion, Cristea Rodica si a d-nei bibliotecar, Matei Florentina. Colaborator: prof. Cristina Prodan.

Expozitia de cărti oameni, locuri, prieteni.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: